Књижевно вече са Горданом Малетић

Гордана Малетић

У оквиру Дечје недеље, у Народној библиотеци у Бору је 6. октобра 2015. године гостовала књижевница Гордана Малетић. Она је деци представила своје књижевно стваралаштво, али је и покушала да одговори на сва њихова занимљива питања. Говорила је о својим почецима, изазовима, о мотивацији за писање и о писању уопште, желећи да своју љубав према писању и књизи пренесе и на децу.

Ученици петог разреда Основне школе “Бранко Радичевић” присуствовали су овој књижевној вечери и ово дружење описали као врло занимљиво.

Гордана Малетић је рођена у Београду 1952. године,а  књиге за децу пише од своје тридесете године. Објавила је више од тридесет књига поезије и прозе. На књижевној вечери у Бору, Гордана се дотакла и приче о свом детињству и, одговарајући на питања ученика, истакла да су јој народне песме било омиљено штиво у детињству. Посебно је волела да чита народне епске песме о Марку Краљевићу, а међу омиљеним песмама јој је била и “Женидба Душанова”.

Гордана је са задовољством изрецитовала своју прву песму, коју је написала у трећем разреду основне школе, а која има само четири стиха. На овај начин је подстакла ученике да пишу, стварају и читају, јер велики писци своју каријеру започињу малим корацима.

Гордана је ове године, 2015, добила Награду Змајевих дечјих игара за изузетан допринос савременом изразу у књижевности за децу, а пре ње и бројна друга признања.

Петаци са Горданом Малетић:

Упознајте се са Горданиним стваралаштвом: