Народне бајке

БАЈКЕ

 • народне

 • ауторске

Наше народне бајке сакупио је у народу Вук Стефановић Караџић, у Немачкој су бајке сакупљали браћа Грим. Вук је познавао браћу Грим и управо га је њихов рад подстакао да у нашем народу сакупи и запише што више усмених прича.

Вук је бајке назвао женским приповијеткама у којима се приповиједају којекаква чудеса што не може бити”.

Srpske-narodne-bajke-i-price-57968

Одлике народне бајке

 • сукоб добра и зла – позитивни и негативни јунаци

добро и зло

 • устаљени почетак

– Био једном…

– Био један…

– Некада давно…

– Негде далеко…

 • устаљени завршетак – срећан крај (Живели су срећно до краја живота….)

Бајке се углавном завршавају венчањем главног јунака и/или ступањем на престо, које следи након његове победе, тако да девојка коју јунак добија представља и неку врсту награде главном јунаку.

vencanje vencanje2

 • устаљени непарни бројеви – најчешће три, седам, тринаест – три брата, три прасета, седам патуљака, тринаест година, борба која траје три дана… Радња у бајци се често понавља три пута, па главни јунак најчешће тек након треће савладане препреке успева да победи негативног јунака.

 • неодређени простор –  не наводе се имена градова, држава, то су удаљена места НЕГДЕ, до којих јунак углавном мора да путује, да савадава на том путу различите препреке (пећине, горе, шуме, планине, замкови, дворци, царства, краљевства…).

  Простор бајке може бити на земљи, испод земље, изнад земље, али и на неком неодређеном месту између неба и земље (“Чардак ни на небу ни на земљи”), јер је у бајци све могуће.

dvorac dvorac1 dvorac2 dvorac3 pecinaSrpske-narodne-bajke-005-700x437-1000x666

 • неодређено време ( не говори се тачно када се дешава радња бајке – НЕКАДА давно)

 • фантастични мотиви:

јунаци  – митлошка бића (виле, змајеви, аждаје, вештице, сирене, патуљци…)

zmaj _sp-bajka-snezana-i-sedam-patuljaka-braca-grim

предмети – чаробна, магична средства која користе и позитивни и негативни јунаци

помоћници – најчешће су помоћници животиње које говоре (персонификоване животиње), које помажу главном јунаку да пронађе и победи негативног јунака

помоћници

догађаји – различити нестварни, измаштани догађаји – окамењивање, стогодишњи сан, бацање проклетства, бацање магије, натприродна снага јунака, оживљавање, магични пољубац, јунаци прелазе велику удаљенст за кратко време, претварање у животиње…)

 • реалистични мотиви – народни приповедач преузима различите мотиве из своје стварности, па се тако у бајци могу пронаћи јунаци, догађаји, места, типични за време у коме је бајка настајала – сиромашне породице (сеоске, рибарске), различити алати који се користе у сеоским пословима, одлазак у лов, чобани, сточари…

_sp-bajka-nemusti-jezikМаштајте, читајте бајке, пишите бајке!:)